Komentarze: 0
Jest całkiem sporo osób, które mają problem z niską wagą i brakiem umięśnienia. Przez to dokucza im brak siły, szybkie przemęczenie oraz liczne kontuzje przy dźwiganiu ciężarów. Do tego dochodzi jeszcze wstyd przed własnym ciałem i ogólne rozbicie. Jest na to na szczęście sposób, a wszystko tkwi w solidnym treningu i dietetyce. Wtedy pojawiają się argumenty, że zjedzenie kebaba to nie problem, a pochłonięcie kilku cheeseburgerów jest na porządku dziennym. Niektórzy mają taką przemianę materii, że mogą bez problemu jeść tłuste i niezdrowe rzeczy, a ich waga wciąż jest zbyt niska. Bodźcem będzie w tym przypadku trening.
Trening siłowy
Najbardziej skutecznym rodzajem treningu dla osób, które próbują nabrać masę mięśniową jest niewątpliwie trening siłowy. Oczywiście nie można zacząć tak ostro trenować od samego początku, ponieważ doprowadzi to do pewnej kontuzji. Dopiero po miesiącu trening siłowy zacznie nabierać znaczenia. Jego głównym przesłaniem jest dobieranie dużych ciężarów przy każdym ćwiczeniu tak, aby zrobić maksymalnie pięć powtórzeń na serię. Ilość serii powinna oscylować w granicach czterech lub pięciu. Stosowanie się do treningu siłowego pozwoli dać dokładny bodziec naszym mięśniom do rozwoju. Jednak w tym wszystkim ważna będzie również dobra dieta i w niektórych przypadkach suplementacja.
Dieta
Bardzo ważna przy budowaniu masy jest dieta. To ona sprawia, że nasze mięśnie zaczynają się rozrastać. Oprócz diety będą nam potrzebne także suplementy takie jak białko czy chociażby kreatyna. Wszystkie te suplementy oferuje hurt Bodypak. Sama dieta wcale nie musi być nieprzyjemna, bo wielu z nas dieta kojarzy się zapewne z głodówką i niezbyt smacznymi potrawami. Dieta na masę będzie wyjątkowo przyjemna a będzie uwzględniać przede wszystkim duże ilości mięsa i nabiału. Jest to dieta bogata w białko, które jest tak naprawdę budulcem naszych mięśni. Trudno jest znaleźć osobę, która nie lubi mięsa. Dlatego dieta będzie na pewno przyjemnym aspektem naszej budowy masy mięśniowej. Problemem może się okazać tylko lenistwo, przez które nie będzie nam się chciało przygotowywać potraw.